lauantai 19. maaliskuuta 2011

Taidan jättää äänestämättä


Olen ollut aina aika aktiivinen politiikan seuraaja. Olen ollut kunnanvaltuustoissa, -hallituksissa, lautakunnissa jne. vuosikymmeniä. Mutta näin yksinäiseksi en ole vielä koskaan itseäni politiikan saralla tuntenut. Suomi on muuttunut paljon enemmän kuin muu maailma. Kun Neuvostoliitto romahti, teollistunut maailma, siis se ihmisten vähemmistö luuli että maailmankaikkeuden tärkein sota, kylmä sota loppui ja kapitalismi, tai ainakin markkinatalous voitti.

Mutta ihmisten enemmistölle ei tapahtunut mitään muutosta. Oikeat sodat eivät loppuneet. Rikkaissa teollisuusmaissa välittäminen kasvoi. Välitettiin kaikkea mahdollista jolla voi käydä kauppaa. Ei sillä väliä ovatko ne aseita, huumeita, tai ruokaa. Ihmisten enemmistöstäkin välitettiin. Vaikka orjuus teoriassa on kiellettyä, käytännössä ei. Kenen tahansa onnettomuudesta, kurjuudesta ja kuolemasta saa hyötyä jos se lisää talouskasvua.

Suomeahan tämä ei koske. Kaikki tietävät, että rajaton kasvu ei ole rajallisella maapallolla mahdollinen mutta yksikään puolue ei halua irtautua tästä oravanpyörästä. Ei edes ilmastonmuutoksen takia joka tuhoaa suuren osan maailmaa. "Ei ole muuta mahdollisuutta kuin talouskasvu. Kapitalismi voitti. Sosialismi hävisi. Mutta kumpikaan ismit eivät kiinnosta ihmisten enemmistöä. Ihmisten enemmistölle tärkeää on ruoka. Ruoka ja hengissä selviäminen ovat se tärkein.

Meitä houkutellaan äänestämään vaalikoneilla. Googlen vaalikoneiden kärjessä ovat suuret mediat. Yhtään kysymystä joka liittyisi maapallomme ihmisten enemmistöön ei niistä löydy. Vasta kuudentena listalla on "Ulkopoliittinen vaalikone" jossa käsitellään koko palloa koskevia kysymyksiä. Tekijänä pieni Kehitysyhteistyön palvelukeskus jota ei tavallisesti mediaan yhdistetä.

Monissa puolueissa on ehdokkaita, jopa kansanedustajia jotka ovat sitä mieltä, että tästä oravanpyörästä pitää hypätä pois. Että talousrikoksetkin ovat rikoksia ja sen lisäksi ihmiselle on annettu myös moraali. Mutta he ovat vähemmistönä. Perussuomalaisissakin niitä on ainakin yksi. Demarit eivät ole välittäneet pitkään aikaan. Vihreät eivät enää välitä. Vasemmistoliittokaan ei näytä välittävän. Ehkä minäkin lakkaan välittämästä. Masennus ei lakkaa.

1 kommentti:

Anonyymi kirjoitti...

erittain mielenkiintoinen, kiitos