lauantai 3. maaliskuuta 2012

Vapaa kauppa

Miksi vapaakauppa on niin tärkeää, että sen eteen on uhrattava myös demokratia? Koska sillä lisätään markkina-aluetta. Ei tarvitse enää sopia mikä alue kuulu kellekin, kuten siirtomaa-Afrikassa meneteltiin. Nyt markkinat ovat vapaasti suurimman hyödynnettävissä. Joskus niitä on jopa kaksi, kuten Suomessa. Valinnan vapaus kukoistaa. Voimme ostaa vapaasti samat tuotteet joko K- tai S- marketista. Mutta emme voi ostaa kävelymatkan päästä yhtään mitään. Se olisi kilpailun estämistä. Autokaupan kilpailun.


Vientiteollisuuden kilpailukyky on tärkeää. Olemme sata vuotta vieneet puuta ja muuta metsää ja saaneet öljyä ja puuvillaa jota sitten olemme jalostaneet vaatteiksi ja vieneet saadaksemme lisää öljyä ja puuvillaa. Nyt viemme virtuaalisia vihaisia lintuja ja saamme samanlaisia muovisia leluja takaisin.


Olisiko se kamalaa, jos tekisimme sellusta, jota puuvilla on, itse vähän parempia vaatteita ja antaisimme Intian puuvillaviljelijöiden viljellä itselleen ruokaa. Kun nälkäkuolemat vähenevät vähenee myös yllättävää kyllä väestönkasvu, vesipula, maan saastuminen ja joukko muita pikkuseikkoja kuten monen ylikansallisen yhtiön voitot. Ai niin, mutta eihän se ole mahdollista. Ainoastaan hyvinvointi kasvaisi. Eihän se käy.


Mutta se öljy. Eihän se käy, että tekisimme jätteestä sitä energiaa jolla liikutellaan autoja. Sehän maksaa enemmän kuin jätteiden hävittäminen. Ei paljon, mutta kumminkin. Ai niin, maksaahan bensakin. Mutta olisiko jätepolttoaineen haittaveron oltava yhtä suuri kuin bensaveron?


Ei tahdo jaksaa jankuttaa...

Ei kommentteja: