sunnuntai 16. tammikuuta 2011

Tabu: rasismi


Sarjassa satuttavia sanoja on vielä vaikkapa rasisti. Tunnustan olevani. Kun kuulen jonkun olevan nyrkkeilijä, korvani sulkeutuvat aika totaalisti jatkosta. Miksi ihminen haluaa satuttaa toista ihmistä. Niputan nämä ihmiset tämän taipumuksen takia yhteen. Se on rasismia.

Tai jos on helpompi ymmärtää, niputan yhteen italialaiset ja Berlusconin. Niin ja mafian ja Rooman valtakunnan järjettömän väkivaltakoneiston. Se nyt ainakin on rasismia.

Ja sitten miehet. Ja naiset. Ja jos löytyisi sopivia sanoja, kaikki siltä väliltä. En osaa monia kieliä, mutta ymmärrykseni ei riitä sille, miksi ihmisestä pitää ensimmäiseksi ratkaista sukupuoli. Man on ihminen ja woman on nainen!

Oleellisempaa kuin pelätä olevansa rasisti, on tiedostaa se ominaisuus itsessämme. Luokittelu kuuluu ihmisenä olemiseen ja merkitysten antaminen erilaisilla nimityksillä on yhteisen kielen, toisen ihmisen ymmärtämisen edellytys. Mutta ihmisenä olemisessa, toisen ihmisen ymmärtämisessä, oman ymmärryksensä vajavaisuuden tunnistaminen on todella tärkeää.

2 kommenttia:

Emilia Kukkala kirjoitti...

Hyvä blogi, löysin vasta. Osuvaa pohdintaa erityisesti mt-asioista.

Unknown kirjoitti...

Hei! Mukava blogi. Huomasin kaverin linkin kautta Facebookista ja unohduin lueskelemaan ajatuksiasi.

En haluaisi halkoa hiuksia, mutta rasismi eli rotusorto tai rotusyrjintä viittaa vakiintuneessa merkityksessään nimenomaan eri rotuisiin ihmisiin kohdistettuun ennakkoluuloisuuteen ja sitä rankempiin negatiivisiin toimiin kuten eriarvoistamiseen, vähättelyyn, ihmisoikeuksien poistamiseen, syrjintään ja alistamiseen.

Mielestäni se, mistä tässä kirjoituksessa puhut ei ole tässä merkityksessä rasismia vaan yleisempää ennakkoluuloisuutta. Eiväthän esimerkiksi nyrkkeilijät tai eri sukupuoliset ihmiset ole eri rotua kuin sinä.

Ihmisten ennakkoluuloinen niputtaminen yhteen jonkin ominaisuuden (kuten kansallisuuden, sukupuolen, ammatin tai urheiluharrastuksen) perusteella on minusta paljon viattomampaa ja perustellumpaakin, kuin sellainen ajatus, että joku ihmisrotu olisi toisia parempi tai jotkut rodut huonompia.

Siitä olen kanssasi kyllä aivan samaa mieltä, että tärkeintä on tunnistaa omat ennakkoluulot - olivatpa ne sitten rasistisia tai joitain muita ennakkoluuloja - ja pyrkiä aika ajoin kyseenalaistamaan ne. Jos ei edes myönnä omia ennakkoluulojaan, niihin ei voi oikein vaikuttaakaan.