keskiviikko 19. maaliskuuta 2008

Hankalia uhkakuvia.


Jo jonkin aikaa on YK varoittanut ruoka-apuohjelman ongelmista kun ruoan hinta karkaa käsistä. Eräänä syynä hintojen nousuun on biopolttoaineiden tuotanto. Yhä enemmän peltopinta-alasta valjastetaan muuhun kuin ruoan tuotantoon. Suomalainen metsäteollisuus jättimäisine puupeltoineen etelä-amerikassa ei ole ihan syytön tilanteeseen sekään.

Ruoan tuotantoa uhkaa luonnollisesti myös kasvihuoneilmiö joka mm. pienentää jäätiköitä mm. Himalajalla mikä vähentää muiden sääilmiöiden kanssa Intian ja ympäristön mahdollisuuksia ruokkia väestönsä. Ilman vettä ei mikään kasva. Intiassa nälkään kuolevien määrä jatkuvasti kasvaa. Siihen ei talouskasvu auta.

Afrikassa jo pitkään levinnyt vehnän sienitauti (Ug99) leviää oletettua nopeammin myös Aasiaan ja vähentää todennäköisesti tuotannon neljänneksellä lähivuosina. Syyriassa kokoontuneet asiantuntijat varoittavat, että kestää ainakin viisi vuotta ennen kuin Ug99:lle vastustuskykyinen vehnäkanta saadaan kehitettyä. Toivo pistetään maatiaislajikkeisiin jotka ovat lähes hävinneet maailmasta. Lajikkeiden yksipuolisuu johtaa väistämättä katastrofeihin joista on laajalti varoitettu etenkin nykyisten laajojen viljapatenttien aikana. Mutta täytyyhän meidän toki suojella jättiyritysten omistajien oikeuksia.

Ei kommentteja: