tiistai 22. huhtikuuta 2008

Tavoitteena 8 tunnin työaika?


"Veronkevennysten dynaamiset vaikutukset" on sanonta jota on kuullut viime vuosina yhä enemmän ja kun jotain toistetaan riittävän usein, siitä tulee totta. Ja tottahan se on esimerkiksi siten, että se houkuttaa tekemään enemmän työtä.

Jos tiedän, että työmäärän lisääminen ei juurikaan tuo rahaa kukkaroon kun veroprosentti nousee, en mielelläni lisää työmäärää. Siis esimerkiksi ylityön teko ei kannata. Ja kun tiedän, että vain työ synnyttää hyvinvointia, olen varmasti kannattamassa verotuksen, varsinkin marginaaliverotuksen keventämistä.

Mutta mitä tarkoittaa työ tässä mielessä? Se tarkoittaa tietysti sitä, että teemme enemmän työtä ja vähemmän jotain muuta. Teemme enemmän hyvinvointia työssä ja vähemmän esimerkiksi lasten ja muiden lähimpien kanssa kotona. Tuotammeko tällä hyvinvointia yhteiskunnalle jotta yhteiskunnan epäkohtien tuottamaa pahoinvointia voidaan korjata. Voisiko olla, että tekemällä enemmän töitä itsemme ja läheistemme kanssa ja hyväksi kotona, työn tuottavuus olisi suurempaa kuin ylitöiden?

Voisiko olla, että arvojen tarkistaminen toisi vähemmän kelkasta pudonneita lapsia ja nuoria, masennuksen vuoksi työkyvyttömiä tai alkoholilla itseään lääkitseviä? Ihan vain ajatusleikkinä, olisiko tässä olisi tiedossa suurempi ja tuottavampi veronalennus kuin palkkatyön lisäämisessä. Voisiko olla, että 8 tunnin työaika olisi kannatettava tavoite myös siinä suhteessa, että tällä pitäisi ihmisen kyetä tulemaan toimeen.

Ei kommentteja: