keskiviikko 22. huhtikuuta 2015

Varjopankkitoiminta


Kun luen tieteellisiä artikkeleita arkeologisista kaivauksista muinaisen Mesopotamian alueella noin 5000 vuotta sitten vallinneesta kulttuurista, minulle tulee mieleen kuinka vähän maailma on muuttunut noista ajoista. Samalla myös kuinka paljon. Miten tämä liittyy varjopankkitoimintaan?

No. Kun pankkitoiminnan synty ja varjopankkitoiminta ovat saman asian eri puolia.

Mesopotamiasta löytyvät ensimmäiset rahat. Vastoin yleistä olettamusta ja taloustieteen oppikirjojen väitteitä, nämä rahat eivät olleet hyödykerahoja kuten kultaa tai hopeaa. Kaikkia hyödykkeitä oli jo aiemminkin vaihdettu toisiin hyödykkeisiin, mutta mikään ei ollut yleisen maksuvälineenä muodossa.

Löytöpaikka on temppelin rauniot. Mikä on temppeli? Se on paikka jossa pieni joukko ihmisiä harjoittaa toimintaa joka ei tuota muuta kuin lupauksia. Useimmiten lupauksia kuoleman jälkeisestä elämästä. Voidakseen toimia, nämä ihmiset tarvitsevat myös maallisia asioita kuten ruokaa. Kun temppelin väkimäärä kasvaa ja ruoan hankinta vaikeutuu, temppeli turvautuu ympäröivän yhteiskunnan tukeen. Temppeli myy kuoleman jälkeistä elämää ja ympärillä oleva yhteiskunta maksaa siitä ennen kaikkea ruokana.

Joko tuntuu tutulta?

Jotta ympäristön tuki varmistuisi, tarvitaan myös tulevaisuuden tuotteita, osuuksia tulevista sadoista. Näin syntyivät velkakirjat joita temppelin raunioista löydettiin. "Minä lupaan tuoda temppeliin tässä velkakirjassa mainitun määrän viljaa ensi sadosta saadakseni rukouksen turvan. Temppelistä tuli pankki.

Kun keksittiin että velkakirjassa voisikin lukea, että viljelijä lupaa kenelle tahansa joka velkakirjan esittää, syntyi ns. haltijavelkakirja. Nykyisin osaa näistä kutsutaan seteleiksi.

Mutta paitsi rahana, näitä velkakirjoja voitiin käyttää myös uhkapeliin. Jos sato onkin pienempi tai suurempi kuin velkakirjaa kirjoitettaessa ajateltiin, niin velkakirjan voi myydä eri hinnalla. Jos veikkaat sadon määrän oikein voit voittaa ja velkakirjan ostaja häviää. Tai päin vastoin.


Näin syntyi varjopankkitoiminta. Sen näkyvintä osaa kutsutaan tänä päivänä pörssiksi.

Ei kommentteja: